Långt inlägg...

"Så du har blivit kär i en vädursflicka. Jag vet inte om jag skall gratulera dig eller tycka synd om dig.
När Byron skrev att 'mannens kärlek är något skilt från hans liv, men det är kvinnans hela existens' glömde han bort vädurskvinnan. Hon kanske tror att kärleken är hela hennes liv men hon är allför vitalt absorberad av världen omkring sig för att den skall vara början och slutet av hennes liv. Hon kan klara sig utan en man bättre än någon annan kvinna du någonsin kan träffa.
Det är förstås inte samma sak att klara sig utan en man och att klara sig utan kärlek. Hon kommer alltid att behöva den där hjälten från sina drömmar att längta efter i djupet av sitt hjärta. Han kan vara långt borta eller från någon annan tid (eller bara gömma sig utom syn- och beröringshåll, någonstans i morgondagens dimmor) men hon kommer att tänka på honom i ett aprilregn. Han kommer att hemsöka henne när den första snön faller, när hon hör en viss sång eller ser en blixt. Men om det inte finns en man i hennes faktiska kroppsliga närvaro kommer hon inte att sakna särskilt mycket trots att hon längtar.
Vädursflickan öppnar sina egna dörrar. Hon sätter också på sig sin egen rock, kämpar sina egna strider, drar ut sin egen stol, visslar på taxi själv och tänder sina ciggaretter utan varje maskulin hjälp. Att göra det själv är det snabbaste sättet att få det gjort för henne. Naturligtvis passar detta inte det sårbara manliga egot särskilt väl. Marsflickan är fast besluten att ta inledningen, att vara den första att skrida till handling, och det inbegriper handlingen att ta det första steget i kärleksaffärer. Vädurskvinnor är de av alla solteckenkvinnor som sannolikast tar initiativet, i synnerhet ifall mannen är långsam när det gäller att bestämma träff. Och detta är ungefär så tidigt som du tryggt kan visa dina känslor - när hon kommer med ett förslag. Innan dess ta du en risk. Var mycket försiktig med att komma med förslag till en vädursflicka. Hon vill vara den ledande i en kärleksaffär. Det är bäst att vara sälker på att du har hennes hjärta i din ficka innan du försöker omfamna henne och kyssa henne godnatt. I annat fall kan hon ge dig en örfil och springa sin väg som en uppskrämd hjort.
Låt dig inte vilseledas. Skälet till att hon springer sin väg är inte jungfrulig blyghet. Hon är inte rädd för dina passionerade avsikter. De kan hon handskas med. Hemmer flykt grundas på en rädsla för att bli involverad med en dyrkande slav eller en kärlekssjuk och ömhetstörstande hundvalp. Bådadera skulle tråka ut henne till tårarnas gräns. Var inte för seriös och låt henne vara lite osäker på dina känslor så det goda möjligheter att hon jagar in dig i ett hörn istället. En man som motstår hennes attack fascinerar alltid en vädurskvinna. Hon kan inte förstå varför hon inte överväldigar honom med sin uppenbara charm. Då kommer hennes marsianska ego att göra allt för att bevisa att hon är önskvärd även om hon inte har något varaktigt intresse för honom.
Scarlett O'hara är sinnesbilden för den marsstyrda vädurskvinnan. Liksom Scarlet kommer vädursflickan att samla varje tillgänglig man inom hundra kilometers omkrets kring sig samtidigt som hennes obstinata känsloliv längtar efter den enda man hon av någon anledning inte kan få. Liksom Scarlett kan marskvinnan snabbt anpassa sig för att överleva om så krävs och det utan gnäll. Både O'Hara- och vädurskaraktären är starka nog at gå emot vanlig anständighet, konfrontera en framryckande armé eller till och med skjuta en man genom huvudet med kyligt lugn om han skulle hota någon av hennes älsklingar.
Scarlett var aldrig mera marspräglad än när hon ensam och utan vänner, svältande och utan att vänta på en man skulle komma till hennes hjälp knöt sin näve mot himmelen och skrek: 'Jag skall klara det här. och när jag har gjort det skall jag aldrig hungra igen. Även om jag så skall behöva ljuga, stjäla eller mörda så skall jag vid Gud aldrig vara hungrig igen!' Mycket senare, när hennes känslor hade splittrats, hennes älskade barn hade dött och den enda man hon älskade var på väg ut ur hennes liv, kunde denna typiska vädurskvinna fortfarande säga: 'Jag skall tänka ut något sätt att få honom tillbaka. Det finns ingen man som jag inte kan få när jag väl har bestämt mig för att få honom. Det kommer en dag i morgon också.'
Ja, Scarlett O'hara skapar verkligen en livlig föreställning av det första soltecknet i zodiaken med all sin marsianska styrka och förmåga att kommaigen efter en tragedi. Hon kan spela kvinnorollen till sin yttersta finess med fladdrande ögonfransar och tårar i rätta ögonblicket men samtidigt kan hon överta en mans sysslor när en man inte finns tillhands. En noggrann studie av Scarletts karaktär kan ghe dig en utmärkt förståelse av vad du kan förvänta dig av en vädurskvinna och, givetvis, också av de belöningar du kan se fram emot när du väl har varit modig nog att begära henne. Hennes aggresiva drivkraft kan vara svår att stå ut med men hennes lysande optimism och tro på morgondagen kan vara mycket upplyftande.
Vädursflickan är ganska så känslig för smicker om det finns någon grund för det. Låt henne få veta att du beundrar henne men ös inte på med alltför mycket blommor och sirap. Hennes lojalitet när det kärlek är oerhörd så länge du kan hålla hennes kärlek vid liv för hon är djupt sentimental. Hon uppvisar de typiska vädursmotsättningarna: Hon vill inte bli alltför uppenbart jagad men ändå förlorar hon snabbt sitt intresse om du är alltför distanserad. Hon vill inte ha en totalt dominerande man men hon kan inte heller känna varma känslor för en man som sitter beundrande vid hennes fötter. Innan kärleken kan bringa henne lycka måste vädurskvinnan möta den evige marsutmaningen: hennes starka begär efter att kontrollera och styra sin älskare, som står i konflikt med hennes hemliga önskan om att kontrolleras av honom. Hon är otroligt idealistisk och ibland söker hon förgäves efter sin riddare i den skinande rustningen som får henne ur balans, besegrar hela världen, överlämnar den mjukt till henne och ändå aldrig offrar sin manlighet. Eftersom han bara existerar i sagorna och legenderna om kung Arthurs hov går vädurskvinnan ofta ensam utan någon ledstjärna. Hennes dagar är ljusa och fulla av spänning, hennes nätter är ibland mörka och fyllda av längtan. Men när hennes besegrade drömmar blir rykande aska och just som du tror att hennes flamma håller på att slockna hoppar väduren upp för att tända en ny eld.
Hon måste kunna känna sig stolt över dig flr att kunna älska dig. Men var inte så betydelsefull att du inte lägger märke till hennes begåvning och förmågor. Fastän hon kräver en hel del av dig ger hon dubbelt igen. Vädursflickan kan vara generös i övermått med sin tid och sympati; hon kan glatt dela med sig av det hon äger och de pengar hon har men när det gäller kärlek är hon rätt och slätt snål. 'Det är hennes är hennes' i den romantiska avdelningen och det krävs inte mycket för att få henne att explodera av svartsjuka. Uttryck inte din beundran för din favoritskådespelerska så att hon kan höra det och ge inte hennes kvinnliga vänner allför många komplimanger. Den man som har en vädurskvinna till hustru gör klokt i att skaffa sig en manlig sekreterare. Om hon inte står i första rummet för dig på alla möjliga sätt kommer du snart att undra varthän all den där intensiva passionen och alla de upphetsade känslorna försvann så snabbt. När vädurskvinnan verkligen har blivit sårad förvandlas hon från eld till is. Hennes flamma brinner het och dör snabbt. Hennes is kan existera i evighet. Kom ihåg detta om du är djup engagerad i henne - och det är tvivelaktigt ifall hon står ut med att du bryr dig om henne på något annat sätt. Vädurar är med i spelet för att vinna.
Hon sätter sin älskare på en piedestal och förväntar sig att han skall leva upp till ett omöjligt ideal på perfektion. Hon vägrar envist att se på hans leriga fötter till dess de blir så smutsiga att inte ens hon kan undgå att lägga märke till dom. Kritisera aldrig en vädurskvinnas älskare, make eller barn om du inte bär en asbestdräkt. Hon kan bli mycket krävande, självisk och elak om du hämmar hennes hoppfulla planer. Men hon kan ändå vara mjuk, hängiven och samarbetsvillig när man möter henne på halva vägen.
Eftersom hon föredrar att umgås med män framför att omge sig med kvinnor, och eftersom hon beundras av varje man hon möter mellan nio och nittio, kommer du att få massor av chanser att känna de där små gröna svartsjukemonstrens dolkstötar. Glöm det. Lika våldsamt besittande som hon är när det gäller dig, lika svårt har hon att stå ut med att du kräver att få besitta henne helt och hållet. Vädursflickan vill ha total frihet såväl före som efter bröllopet. Du måste ha förtroende för henne vart hon än beger sig och vad hon än gör trots att hon inte har det förtroendet för dig (om hon inte lärt sig att hålla sina känslor under kontroll även om de dödar henne, vilket de nästan gör). Detta är inte så illa som det låter för hon kommer att vara dig trogen när hon väl är din. En vädursflicka är sällan kapabel att älska två män samtidigt. Hon är helt enkelt för rättfram för att kunna klara av ett sådant bedrägeri. Med sällsynta undantag kommer hon att låta dig få helt klart för dig att kärleken dött innan hon engagerar sig helhjärtat i någon annan.
Denna kvinna är kapabel till djupa passioner och mystisk idealism som sammanvävs i märkliga mönster. I ett förhållande som hon känner är mycket djupt och varaktigt håller hon ingenting tillbaka, kör inte med några kvinnliga knep, koketta trix eller dumma spel. Hennes kärlek är liksom hennes tal och handling direkt. Det finns något rent och friskt i hennes känslors enkelhet men ändå hon ofta i djupt vatten. Du lanske måste tämja henne litet men det kommer hon att acceptera med förvånansvärd foglighet om hon verkligen älskar dig.
Marskvinnor är ofta karriärkvinnor. De kan klara av nästan varje manligt yrke från aktiemäkleri till fastighetsförsäljning. De kan också passa utmärkt i strikt kvinnliga yrken som inom modellvärlden och teaterns värld. Det kan bli svårt för dig att få henne att ge upp sin karriär. Hon kanske lämnar den för en tid när hon är mitt uppe i kärlekens glöd och föreställer sig en romantisk stuga vid havet med plats för två (typiskt för den vädurska tendensen att gå direkt på den lyckliga delen och ignorera den tråkiga). Men när stugan behöver målas, taket börjar läcka och den första llilla sprickan börjar kunna skönjas kan hon bli angelägen om att leta rätt på sin sociala trygghetsposition igen. Låt henne göra det. Hon blir mycket lyckligare och mer kärleksfull (och till och med mjukare) om hon får lov att fylla sin tid med något som intresserar henne. Oförlösta marskänslor kan söka efter besvikelser av myggbetsstorlek för att bygga berg av svårigheter.
Det finns praktiskt taget ingenting som denna kvinna inte ger sig på. Om det är en utmaning eller bara något som hon tror att hon behöver för att göra livet roligare kommer hon att ge sig i kast med det oavsett om det är praktiskt möjligt eller inte. Jag känner en vädurskvinna (bortsett från mig själv) som av ekonomiska skäl tvingades att bo i två rum och kök med en man, fem aktiva barn och en hund i flera år. Den sortens omständigheter kan bli litet pressande och att bara överväga dom kan ge varje förnuftig kvinna vissa farhågor. Men inte en Marskvinna. Denna klarade på något sätt ut det fastän det ledde till en del utbrott. När en astrolog mitt i denna situation gjorde hennes horoskop och påpekade att hennes planetkonfiguration visade på en lång period av svåra omständigheter i hennes liv blev hon förbryllad och fascinerad: 'När verkar detta kunna börja?' frågade hon astrologen.
Samma impulsiva vädurskvinna fick en dag en plötslig lust att införa ytterligare en hund i den grupp som kamperade i de två rummen. Hon tyckte att familjens hanhund behövde en hona som kamrat. Han såg så ensam ut. Dessutom tyckte barnen att det var en strålande idé. Upptäckten att den nya hunden inte var rumsren gjorde henne bara nedstämd en kort tid. Som en beslutsam execissergant beordrade hon varje familjemedlem att i tur och ordning tvätta mattorna. När hon till sist insåg att de aldrig skulle bli desamma igen överblickade hon situationen och fattade ett beslut. Att göra sig kvitt med den andra hunden? Naturligtvis inte. Hon hoppades i hemlighet att det snart skulle komma valpar i huset. Det var bara så att pengar till nya mattor måste komma från något håll. Märkligt nog gjorde det de. Underverk har en benägenhet att inträffa för dom som tror på dom. Vädurskvinnan gör det sannerligen. En del av dom intill dåraktighet. Deras impulsiva sätt kan få dom att råka ut för en del komplicerade situationer och de kanske får en del gråa hår innan de lär sig hur de ska undvika samma komplikationer mer än en gång. Väduren är inte känd för att lära sig av erfarenheten. Anden är villig men karaktären är motsträvig. Det är ingen mening i att varna en typisk vädurskvinna för att 'framgång går före fall'. Hennes uttolkning av det påståendet, ända sedan hon först hörde det i söndagsskolan, är: 'När framgången tar slut faller man'.
Var aldrig orolig för att din vädursflicka ska falla för en kvinnojägare. Hon är immun mot kvinnojägare och playboys och löper långt ifrån större risk att förföras av en idealist med något att kämpa för, företrädesvis då något omöjligt. Men även tillsammans med honom kommer hon att hävda sin individualitet ofta. Den kan aldrig helt besegras hos marskvinnan fastän den kan tämjas av den rätte mannen. Hon köper dig gåvor, lånar dig pengar, sköter om dig när du är sjuk och hjälper dig skaffa ett jobb. Och hon förväntar sig samma behandling från din sida.
Hon kommer att förneka det våldsamt (hon gör nästan allting på ett våldsamt sätt) men när hon känner sig verkligt dålig bör du också göra det. När hon är lycklig bör du vara lycklig. För väduren är kärlek att dela lika. Hon förväntar sig att dela din rakhyvel, ditt bankkonto, dina vänner och dina drömmar. I gengäld kan du dela hennes. Hennes rakhyvel kan förstås vara trasig, hennes bankkonto kan visa ett underskott, hennes vänner kan vara väl spridda och hennes drömmar alltför stora för att du ska kunna svälja dom. Men hon är inte självisk med dom. Håller du något hemligt för henne kan hon bli rasande och det är ingen bra idé att göra en vädur rasande. Sätt henne aldrig i förlägenhet genom ditt tal, ditt sätt att klä dig och ditt uppträdande bland andra. Hon skulle aldrig göra dig generad, åtminstone inte beträffande dessa saker.
Sårar du hennes stolthet eller dämpar hennes entusiasm krossar du nästan hennes hjärta. Andra kommer ständigt att göra just detta. Världen avskyr en kvinna som säger ifrån och som tror att hon är klyftigare än alla andra. När hon upptäcker att hon när allt kommer omkring inte styr universum kan du räkna med att hon kastar sig i dina armar och gråter och att hennes värld är helt mörk och eländig. Då får du en chans att se henne som hon verkligen är, försvarslös och sårbar till ytterlighet trots hela hennes yttre självförtroende. Hon är egentligen inte den tuffa bogserbåten. Hon bara skulle vilja vara det. Hon beundrar styrka och försöker efterlikna den. Vädurens idealism och optimistiska tro på den mänskliga naturen slås ofta i bitar av den bistra verkligheten. Trösta henne vid sådana tillfällen med ömhet så kommer du förmodligen aldrig att förlora henne. (Men var beredd att göra upp i godo med dessa fiender när hon gör det, vilket kan gå snabbt.) Hon är åtminstone uppriktig om det. Hon kommer också att försvara dig. En vädurskvinna kastar utan vidare såväl sitt rykte som sin förmögenhet i elden för var och en som skadar en av hennes vänner. Om hon älskar dig ha hennes indignationj inga gränser. Om der är något dessa kvinnor är, så är de lojala.
Som hustru kommer hon kanske att vara överväldigande. Hon har förmodligen utåtriktade intressen och hemmer är sällan tillräckligt för att hennes kreativa energier skall få sitt fulla utlopp. Förvänta dig inte att hon ska vara en lycklig liten syrsa som sitter förnöjt vid härden. Hon är en tillräckligt bra matlagerska och hon kommer att hålla huset skinande rent - åtminstone den delen av det som syns. Hon syr i knappar och strycker skjortor också men hon tycker inte om det. Ändå kommer hon att göra det när det är nödvändigt. (En vädurskvinna kan göra nästan vad som helst när det är nödvändigt.) Hennes eld är mera som en gnistrande diamants än som brasans varma, behagliga glöd. Hennes natur har onekligen en skör sida och det kan hända att hon upprör dig oftare än hon lugnar dig. Men hon är upphetsande och sannerligen aldrig tråkig. Så finns alltid de där ögonblicken då hennes mjukhet överskuggar hennes starka drivkraft i livet - för den man som har tålamod nog att vänta på dom. Marskvinnor är alltid mjukare inuti än alla som inte stått dom mycket nära anar. De konverserar ofta och intelliggent. Göm dig inte bakom tidningen vid frukosten. Hon förväntar sig att du håller henne sällskap och om du inte ser till att göra det kan du räkna med att få steka dina egna frukostägg.
Du kommer sällan på henne med att klaga över sjukdom eller trötthet. Men när hon har ont förväntar hon sig berg av sympati. Fastän du kanske måste sätta dig på henne för att tvinga henne i säng när hon har rasande feber måste du vara beredd på att ägna all uppmärksamhet när hon har den minsta tandvärk.
Det här är inte en kvinna man ska ringa upp och tala om att man arbetar över på kontoret om man inte vill få ett fjärde-julifyrverkeri mitt i februari. Hon har inget emot att hålla såsen varm men hon tycker inte om att inte veta var du verkligen är och det kan hända att hon ringer upp kontoret för att ta reda på det. Vädurshustrun kommer förmodligen att göra ett utmärkt intryck på din chef om du hindrar henne från att tala om för honom hur han ska sköta sin firma. Hon har inget emot att ge sig ut och tjäna pengar när du tillfälligt är arbetslös men hon kan aldrig respektera en man som tjänar mindre än hon själv gör (fastän en vädurskvinna aldrig skulle lämna en man av det skälet - hon skulle vara mer benägen att hitta på ursäkter för honom.) Om hon skulle släppa sig lös någon enstaka gång skulle ditt första ogillande ord få henne att flyga tillbaka till spegeln och parfymflaskan. (På detta sätt är hon lika kvinnlig som Eva själv.) En smickrande komplimang om din sekreterares nya frisyr åstadkommer samma sak men är farligare. Dessutom har jag varnat dig för att ha en kvinnlig sekreterare. Det finns ett drag av fåfänglighet hos marskvinnor som gör dom känsliga för allt från deras ålder till oskyldiga anmärkningar om hur trötta de ser ut. Sådant kan de uppfatta som antydningar om att du tycker de ser ut som gamla haggor.
Håll passionen och förälskelsen levande i ditt äktenskap. Om inte bli hon mycket olyklig. Väduren ödslar inte mycket tid på att ändra på situationer som orsakar obehag och det kan leda till en impulsiv separation eller en förhastad skilsmässa.
Som mor kommer hon att se till att babyn är ren, glad, frisk och älskad. Hon tar förmodligen inte upp den varje gång den skriker, oroar sig för den eller överbeskyddar den. Men hennes barn kommer få mängder av varma, impulsiva kyssar och kramar. En aprilmamm lär sina barn att tro på tomtar och troll. Hon tar dom med på promenader i parken och pekar på de gnistrande pärlorna i gräset som älvorna lämnat efter sig när de dansade där i månskenet medan andra bara ser daggdroppar. Vädurskvinnor skapar en magisk fantasivärld för sina barn. Det är där de själva lever. De är inte slappa föräldrar utan kräver en strikt disciplin och lyckas förmodligen mycket bra med att uppfostra sin avkomma till oberoende vuxna. Deras favoritvapen i barnpsykologin är mattpiskare, godnattsagor och kyssar.
Denna kvinna kan vara oresonligt temperamentsfull och ställa till med en del våldsamma scener. Men hennes snabbt väckta ilska smälter undan som hagel i sommarvämen. Hon är aldrig långsint, hämndlysten och självömkande eller bitter. Efter en känslomässig storm återvänder hennes optimistiska aprilnatur som den regnbåge som plötsligt uppträder efter en regnskur. Massor av människor kommer att tala om för dig att en vädurskvinna är helt och hållet maskulin men tro dom inte. Hon är helt och hållet kvinna under sitt blixtrade, kraftfulla yttre; kanske alltför mycket kvinna för den genomsnittlige mannen. Men så är ju inte heller en riddare i skinande rustning någon genomsnittlig man. Finns det några ensamma, modiga riddare där ute? Detta är den vackra jungfrun från era drömmar och hon är värd alla de drakar ni måste besegra för att vinna henne.
Glöm inte att hon är ömtålig trots hennes ljusa, modiga leende. (Det är bara hennes skydd). Om du kan förvandla väduren till ett lamm får du en kvinna som är ärlig, passionerad, lojal och upphetsande - fastän hon kan vara lite dominerande, impulsiv och självständig. Tja, man kan ju inte få allt som du vet. Vädursflickan kommer att hjälpa dig hitta dina förlorade illusioner och hon kommer att ha en bergfast tro på alla dina drömmar. Har du inga? Låna några av hennes. Hon har gott om dom. Om du tror på henne bara hälften så mycket som hon tror på dig skulle ni två kunna åstadkomma underverk tillsammans.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0