Så påverkar syskonen din personlighet (Artikel + mina egna tankar)

Hela ditt liv och allt du gör påverkas av din plats i syskonskaran. Läs hur du kan vända det till din fördel!

Vår plats i syskonskaran kan påverka allt – från vilket jobb vi väljer till hur vår relation till partner och vänner fungerar. Just nu ökar intresset för syskonforskning.
–Hur vi utvecklas som personer är inte genetiskt betingat utan handlar om hur relationerna i familjen fungerar, säger Frank J. Sulloway, syskonforskare vid Institute of Personality and Social Research, University of California, och författare till Born to Rebel.

Och det har stor betydelse för hur livet blir. Förstår man de osynliga krafter som finns mellan syskon kan man lättare ändra sina oönskade mönster från barndomen.
Föräldrarna spelar också en viktig roll. Ofta behandlar de omedvetet sina barn olika beroende på var barnet befinner sig i syskonskaran.
Även kön och antal år mellan syskonen påverkar. Är det sex år eller mer mellan syskon räknas man som endabarn. Och en syster som växer upp med bara äldre bröder brukar i vuxen ålder komma bra överens med män i allmänhet, menar William Cane i sin bok The Birth Order Book of Love.
Ny forskning visar att äldsta barnet ofta har högre IQ än sina yngre syskon eftersom hon har fått mer stimulans än de. Det kan även bero på att hon ofta hjälper småsyskonen och fungerar som lärare för dem.

Vilken syskontyp är du?


Storasyster – ledaren

Ansvarsfull ledartyp, tar lätt rollen som ”surrogatförälder” för sina yngre syskon. Gifter sig ofta med en lillebror. Har bra självförtroende, är noggrann och beslutsam, praktisk och förnuftsstyrd. Många vd:ar och hälften av USA:s presidenter är äldstabarn.
Positivt: Klarar galant ansvarsfulla uppdrag. En organisatör, koncentrerar sig helst på ett eller ett par intressen, testar inte gärna nya saker, men är bra på att fokusera och blir skicklig på det hon gör.
Negativt: Tar lätt på sig för mycket, löser andras problem, ser till att allt funkar. Det är stressande och studier visar att äldstabarn oftare än andra dör av hjärtbesvär.
Råd: Försök ägna tid åt bara dig själv. Våga lämna över ansvaret till andra, det är inte ”farligt” att delegera.
Storasystrar: Oprah Winfrey, kronprinsessan Victoria och Pernilla Wahlgren.

Mellansyster – medlaren

Måste förhandla sig till uppmärksamhet, men slipper höga krav på sig. De kan utvecklas åt helt olika håll. En del blir liksom minstingar entreprenörer, drar i gång projekt, startar framgångsrika företag. Andra blir lärare eller advokater som medlar mellan olika parter. Diplomati är ett typiskt drag.
Positivt: Bra på att kompromissa och förstå andras känslor och reaktioner. Socialt begåvad, utmärkt förhandlare. Reder snabbt ut tvister hemma och på jobbet.
Negativt: Kan lätt bli en kameleont, gör allt för att alltid passa in.
Råd: Tänk efter vad du själv vill. Finns det lägen då du kompromissar bort saker som betyder något för dig? Ställer du jämt upp och gör saker för att andra ska må bra – trots att det sliter på dig? Försök ändra på det!
Mellansystrar: Britney Spears, Cindy Crawford, Helen Mirren.

Lillasyster – charmtrollet

Stora sociala talanger, familjens clown, en spänningssökare, fri som en fågel. Lever äventyrligt, gärna med bergsklättring och fallskärmshoppning. Får sin vilja fram genom att få andra att skratta. Har talang för att skriva, musicera och inreda. Vill bli omtyckt – och gillar att provocera. Många i USA:s kongress är yngstabarn.
Positivt: Empatisk, nyfiken. Har lätt för att prata och lyssna på andras livshistorier och problem. Hoppar gärna på nya projekt och är med på spontana infall.
Negativt: Lite väl känslosam och ivrig, tänker inte alltid på konsekvenserna. Kan bli osäker och osjälvständig om hon blivit bortskämd.
Råd: Att flyga som en fjäril från blomma till blomma är inte alltid bra. Ta tag i dina drömmar, försök att konkretisera dem. Dina stora planer kan bli verklighet om du lär dig att fokusera på det du vill.
Småsystrar: Cameron Diaz, Josefin Nilsson, Gudrun Schyman.

Ensambarn – individualisten

Intelligent och ansvarsfull individualist. Får personlighetsdrag från både äldsta- och yngstabarnet. Är inte mer bortskämda än andra, inte heller osociala och ensamma, tvärtom! Många Nobelpristagare är endabarn.
Positivt: Ofta begåvad och har bra självförtroende tack vare all stimulans och uppmärksamhet från föräldrarna, vilket gör att man mår bra och går långt i livet.
Negativt: Litar ibland för mycket till andra för att man inte behövt kämpa för sin plats i familjen. Kan göra att man blir överkörd om man inte säger ifrån.
Råd: Finns det områden i livet, hemma eller på jobbet, som du vill ska fungera annorlunda? Lär dig säga ifrån, annars kan andra inte veta vad du egentligen tycker.
Ensambarn: Condoleezza Rice, Lauren Bacall, Brooke Shields.

Tvillingar – en minifamilj

Tvillingar är en familj inom familjen. Man vet att man är speciell för att man alltid fått extra uppmärksamhet.
Positivt: Omtänksam och hjälpsam, gör allt för vänner och partner. Naturbegåvning på att vårda vänskap. Känner direkt av en fnurra på tråden. Bra på att skapa nära relationer. Samarbete är en specialitet.
Negativt: All uppmärksamhet kan skapa osäkerhet: Är jag verkligen värd det? Svårt att klara sig på egen hand, man är så van vid att leva så nära någon.
Råd: Du är van vid en speciell närhet och letar efter vänlighet och medkänsla hos alla du möter. Det kan leda till besvikelse och tomhetskänsla. Om du accepterar och förstår det ökar chansen att bli lycklig i ett förhållande.
Tvillingar: Susanna och Jenny Kallur, Mary-Kate och Ashley Olsen.

AV CHARLOTTA LINDELL     
Publiserad i Måbra


mina tankar om artikeln, och fenomenet...
Vet inte om jag ska tro riktigt på beskrivningen av en Storasyster, jag är ju en storasyster, och vissa delar av det stämmer, andra delar stämmer inte alls. Eftersom det är generellt så behöver det inte stämma in till punkt och pricka på varje person. Förnuftstyrd kan jag inte påstå att jag är, snarare tvärsom, men sen har jag mina ljusa stunder när jag använder förnuftet. Testar Inte gärna nya saker, hm, jag testar gärna nya saker, med viss reservation, beroende på vad det handlar om. Stressande; både ja och nej, det beror på vem man frågar, och vad det handlar om. Är rastlös, men långsam att äta, och gå, osv... Men har man läst lite om det, och man vet om nån är till exempel en storasyster, en lillebror, eller ensambarn, så ser man tecken på hur det påverkar dom i dagsläget... har man läst på om tecknen, så ser man dom ganska tydligt.. Jag kan se det till exempel på folk runt om kring mig, med tanke på att jag med dom personerna vet vilken position i syskonskaran den personen har, om den är en storasyster, eller lillebror, eller ensambarn eller vad det nu må vara, så ser man det så tydligt...


Kommentarer
Postat av: Madicken

Vad söt blogg!!

2009-11-26 @ 13:52:17
URL: http://conler.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0